Narativ

Toy Boys

Se spune că în spatele fiecărui bărbat puternic, se află o femeie de sute de ori mai cu tărie de caracter decât el. Dar în spatele unui bărbat slab, cine se află?

Fiecare femeie, oricât de independentă, inteligentă, drăguță sau fără cusur ar fi, are nevoie de un bărbat pe placul dânsei alături de ea. Întrebarea este: Și dacă această femeie, deșteaptă și frumoasă, nu își găsește alesul care să îi eclipseze sau măcar să-i egaleze statutul, ce se întâmplă? Îl caută până îl găsește, și dacă totuși el nu îi apare în cale, se mulțumește cu varianta de rezervă.

De aceea, cele mai multe dintre femei, pentru a nu sta singure, trag de relații sau fac tot posibilul pentru a obține una. Fie că se subestimează și țintesc prea jos, crezând că nu sunt îndeajuns de frumoase sau deștepte pentru masculii “de speță superioară”, fie că dau greș într-o relație anterioară și aleg să își răzbune soarta sau să se consoleze cu persoane nepotrivite, ele ajung să se mulțumească cu mult prea puțin. Ajung să își încalce principiile și să-și schimbe preocupările, intrând într-o cursă a involuției în care linia de final se anunţă foarte îndepărtată. Odată începută o astfel de poveste de cuplu, domnisoarele implicate trăiesc momente de neputință, resemnare și zbucium, nu realizează de ce ei nu le înțeleg sau de ce nu se aseamănă, nu au despre ce vorbi, discuta, ba și mai rău… nu au nici subiecte pe care să se contrazică.

Acest caracter masculin e ușor de recunoscut. Cel mai adesea îl găsești în baruri, cafenele sau în stația de taxi stând sprijinit într-un cot de geamul mașinilor și conversând diverse lucruri cu șoferi bătrâni și plictisiți care se bucură până și de acel gen de povești fără substrat sau coerență… De cele mai multe ori, nu stau singuri: ci împreună cu alte specimene înfrățite, care le împart părerile și preocupările. Mai există o categorie “de elită”  pe care o regăsesti la prânz în sălile de fitness foarte scumpe. Îmbrăcaţi cu tricouri decoltate, epilaţi, bronzaţi, se privesc în oglindă în timp ce trag de fiare şi mai sorb afectaţi din când în când dintr-un shake cu aroma de banane.

Cu toții, au un substrat comun și un principiu care le caracterizează toată purtarea, trăsăturile lor principale de caracter fiind tupeul și aroganța. Se bucură de câteva calități fizice și se-mpopoțonează cu haine ce atrag atenția: tricouri cu brandul la vedere (de preferabil în culori stridente, fosforescente), blugi mulați și adesea rupți șmecherește în genunchi, geci de piele “la modă” sau costume “Armani” cumpărate de la bișnițari din piața de articole furate din străinatate.

Ei au un program zilnic bine stabilit: de cum se trezesc dimineața, petrec ore bune în oglindă, pregătindu-și “freza” de ieșirea din casă, ca nu care cumva să rateze vreo domnișoară dornică de atenție în drumul spre sală. După ceasurile întregi petrecute cu scopul de a-și “umfla” puțin mușchii, ei se-ntâlnesc cu colegii de breaslă și se-ndreaptă spre cafeneaua din centrul orașului, poate mai agață ceva… doar au expresiile “cuceritoare” bine învățate de acasă. Sprijiniți de bar cu țigara în colțul gurii, se aprind repede după liceence îndrăznețe sau femei care parchează maşini scumpe şi par a fi ușor de manipulat, și încep să le vorbească frumos, elegant, dar totodată cu un aer șmecheresc, cucerindu-le “cu grație”… O fac pe băieții buni, ce-i drept, dar nu se pretează să lipsească de la petreceri, chefuri sau alte prilejuri de divertisment, unde își uită planul și dansează sau cântă gutural și fără jenă pe manele, îmbatătându-se până cad sub mese.

Și totuși, cum este posibil ca o femeie cu capul pe umeri, principii serioase de viață și independență financiară, să cadă in plasa unui astfel de individ? În ciuda tuturor defectelor, ei au in sânge arta manipulării: știu să spună vorbe dulci, nu se sfiesc să-ți ofere atenție, ba chiar te și mai ignoră uneori…suficient cât să  intensifice dorința. Ei te ascultă, te sprijină, îți dau dreptate, te complimentează… ei au un corp de invidiat și se alintă într-un mod “atât de adorabil”. Și tot ei, după ce îți încotoșmănează inima cu sentimentul că le aparții, se folosesc de tine pentru a se întreține, că doar niște bărbați ca ei, își pierd tonusul dacă se apucă de muncă…Și uite-așa, femeia frumoasă și inteligentă, ajunge să întrețină o epavă care pozează într-un bărbat cu lecțiile de viață învățate. În acest mod, doritoarele de atenție și iubire necondiționată, ajung să ” care în spinare”, inși fără principii de viață. Dacă de la primele intâlniri, Adonis şi-a uitat portofelul acasă sau invocă motive că trebuie sa-i intre nişte bani din nişte combinaţii, sau că cineva îi datorează nişte bani dar i-a dat ţeapă, sunt primele semne la care trebuie să ridicaţi o sprânceană. Dacă doarme în miezul zilei sau a avut relaţii anterioare cu doamne cu o situaţie materială foarte bună, cu atât mai mult va trebui sa-l puneţi la încercare pe frumosul de la sală cu trupul sculptat  care vă curtează şi vă înceţoşează raţiunea.

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.