Narativ

Barbatul Marlboro VS Skinny boy

Frumos, puternic și neînfricat, înfățișarea cowboy-ului Marlboro de altădată, părea a fi stereotipul căutat de femei și modelul demn de urmat de către bărbați. Pare frumos să-ți imaginezi un bărbat în șa ce ține într-o mână un lasou și în cealaltă o țigară din care iese un fum înnecăcios, galopând nepăsător prin sălbăticie, pierdut în gânduri și în căutare de noi aventuri.

El e bărbatul tare, viril și curajos, care nu se dă înapoi de la provocări și nu ratează ocazia de a demonstra ce poate. El e acela care nu face eforturi suplimentare pentru a-și pune la punct musculatura, dinții frumoși, brațele puternice, mâinile ferme sau atitudinea degajată. El nu se teme de insecte, nu fuge de ploi sau furtuni și înfrânge durerea ba chiar o îngenunchiază. Impunător și sigur pe el, îi face curte unei singure femei pe care o prețuiește și o apreciază așa cum se cuvine…

Așa era lumea de mult…sau poate că mai este și acum, însă în foarte puține cazuri. Dacă vei merge pe stradă, vei vedea tot mai mulți bărbați care poartă tricouri largi (chiar și cu “decolteu”), vopsiți, dichisiți, pensați excesiv… Mai pe scurt, niște bărbați neputincioși să demonstreze prin caracter, dar obsedați să se impună prin calități fizice “la modă”. Ei nu sunt nici superiori intelectual și nici niște “masculi de speța I”, ei nu cuceresc femei inteligente pentru că nu au nimic deosebit prin care să atragă… De mici au fost crescuți în puf, drăgăliți și alintați, au impresia că totul li se cuvine.

Au făcut băieții facultate (întreținuți din banii părinților) și acum că și-au găsit un job profitabil (relații, cunoștințe, șmecherii) e timpul să arate de ce sunt în stare. Important pentru ei este fizicul, modul cum se prezintă și cum îi privește societatea: dacă femeile au dreptul să se penseze și să se epileze la salon, de ce să nu o facă și ei? Dacă ele poartă cercei în urechi de ce nu și-ar pune și ei unul, sau în buză, obraz, buric… E cumva interzis să poarte blugi mulați (indicat în culori stridente: mov, roz, galben)?

Genul acesta de inși își pot dovedi bărbăția numai în situații precum: cine dă pe gât mai multe shot-uri într-un timp mai scurt, cine știe mai multe replici de agățat, cine are portofelul mai plin…și așa mai departe.. Și toate astea, doar pentru că sunt slabi. Sunt slabi la caracter și la vorbe: nu știu să discute, să vorbească, să privească, să prețuiască… Sunt strideți. Stridenți în purtări și atitudine, cu adevărat exagerați: aceasta este exact mentalitatea care se ghidează doar după tendințe și eșuează.

Aceștia sunt adolescenții care se întrec în făcut cerculețe din fum de țigară și în competiția “cine reușește să ducă cu zăhărelul profesorii să scape de absențe nemotivate” și viitorii bărbați preocupați de shopping, saloane de înfrumusețare și chiar operații estetice. Ei visează să devină astronauți dar nu știu nimic despre spațiu, medici, dar nu au habar o boabă de anatomie sau avocați, arhitecți, polițiști mânați de superiori de la spate să facă ceea ce trebuie, în cazul bun (pile, șpagă, poate mai sunt și unii buni la carte…). În cazul rău se angajează la Mc sau KFC, benzinarie sau le gasește și lor un loc de muncă mami sau tati la firmă…

Aceștia sunt bărbați sau păpuși? Sau mai degrabă roboței care aplică în viața reală ceea ce citesc în statusurile proaste de pe facebook… Nu știu. Însă ceea ce știu sigur e că sunt mulți, tot mai mulți și mai dăunători: cum s-a putut ajunge ca de la un mascul impunător și cu purtare exemplară să se ajungă la niște specimenele neputincioase, dizgrațioase și deloc masculine, care nu inspiră nicidecum încredere? Interesantă întâmplare! De ce un bărbat ar prefera să petreacă ore în șir în fața oglinzii decât să încerce să-și cultive ființa citind, discutând,călătorind? Sau de ce atunci cand are o banală viroză trebuie să se oprească lumea-n loc pentru ei? Arhetipal barbatii se luptau la propriu cu ursul si aduceau hrana la familie. Ma-ntreb ce s-ar intampla cu cei mai multi dintre barbati daca ne-am intoarce in acele vremuri…

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.