Narativ

Astrologia care “schimbă” viața

De cele mai multe ori, preferăm să credem ceea ce ni se pune în fața ochilor, fără să cercetăm pentru a descoperi dacă acel fapt sau lucru este adevărat. Ne bazăm pe oameni, pe promisiuni, pe lucruri care ne par a fi aducătoare de beneficii și pur și simplu le luăm ca atare sau preferăm să ne amăgim că “Anul Maimuţei   de Foc” va aduce bunăstare în vieţile noastre.

De când a fost creat Universul, în Galaxia în care se află și frumoasa Planetă Albastră- Terra, au fost create și alte elemente fără de care viețuirea aici nu ar fi posibilă: ape, munți, câmpii și pajiști întinse, soarele, luna și stelele, toate într-un echilibru perfect, fiecare cu o taină pe care firii umane nu îi este îngăduit să o cunoască.

Și totuși, oamenii au vrut mai mult, au făcut descoperiri, au cercetat spațiul şi au ajuns pe Lună… Cercetările științifice nu au încetat nici în ziua de astăzi, iar oamenii, doriți de cunoaștere și povești, lideri spirituali sau apostoli s-au informat și au istorisit și altora poate înflorând puțin decorul. De la om la om, povestea Galaxiei a ajuns așa cum a ajuns, iar anumiți oameni au distorsioant-o tot mai mult, cu scopul de a scoate bani sau a atrage audiență. Așa sunt privite în zilele noastre, astrologia și zodiacul, ca pe niște afaceri: povești despre viață și destin, vândute oamenilor creduli sau neinformați. Horoscopul a devenit liantul de socializare între domnişoarele care caută nişte puncte în comun la toţi foştii iubiţi din zodia Berbec sau Fecioară. Sunt oare veridice toate aceste informații care ne sunt dezvăluite în horoscopul de la matinal tv? Cu 4 ani în urmă mi-am făcut şi eu o astrogramă pentru care a trebuit să întorc arhivele maternităţii din Botoşani ca să aflu ora exactă când m-am născut. După o întalnire cu o doamnă foarte dedicată în astrologie, am aflat că am de lucru la nişte teme karmice, că îmi voi întâlni iubirea vieţii şi că doar de mine va depinde dacă voi avea copii sau nu. Au fost ce-i drept şi câteva aspecte care s-au potrivit însă le-am pus pe seama statisticii la acel moment.

Din câte se știe, nu există cititori în stele…sau dacă ar fi câțiva, este foarte puțin probabil ca ei să se fi angajat drept content writeri la ziare locale, emisiuni TV sau diverse reviste ce apar în presa mondenă. De unde până unde, țaței Floarea aflată în zodia Berbec i se va întămpla exact același lucru care se va petrece și în viața lui Maricel tâmplarul (aflat în aceeași zodie) în aceeași zi, la aceeași oră? De ce toți “Săgetătorii” luna acesta vor avea ghinion în dragoste și toți “Peștii” vor trăi fericiți și netulburați până când astrele își vor schimba poziția? Ceva nu se leagă în toată povestea asta!

Poate că unele date menționate în horoscopul de dimineață ni se potrivesc mănușă… Poate chiar avem succese profesionale și ne înțelegem bine cu semenii noștrii, așa cum spunea și doamna drăguță și brunețică de pe ecranul televizorului, poate chiar și ceea ce a spus zilele trecute a fost real într-un fel sau altul, însă totul, e doar o aparență, o simplă coincidență… Acesta este poate și motivul pentru care ei preferă să generalizeze lucruri normale, lucruri previzibile şi care ni se pot întâmpla oricum. Poţi să spui oricui că are duşmani de exemplu. Această previziune se potriveşte oricărei persoane fără excepţie şi mai mult decât atât nici măcar nu poate fi dovedit contrariul.

Astrologia prezentată la televizor nu ne schimbă viața și nici nu ne-o influențează în vre-un fel. Poate există karma, energii universale și legi ale universului, poate stelele ascund o poveste sau chiar știu menirea adevărată a omenirii aşa cum o parte din acele preziceri din harta mea natală s-au adeverit în cazul meu.

Cu privire la horoscopul de dimineață chiar nu cred că ne oferă detalii valabile despre viața, menirea și destinul nostru. In realitate nimeni și nimic nu poate face asta, în afară de noi înșine și deciziile pe care le luăm: noi ne alegem calea. Noi decidem dacă vrem să devenim medici sau avocați, noi ne alegem partenerul de viață, ceea ce vrem să mâncăm, cumpărăm sau modul în care gândim. Noi decidem dacă azi va fi o zi bună, în care soarele va fi strălucitor sau ploaia o binecuvântare, părul ne stă bine și șansa e în favoarea noastră sau suntem urmăriți de ghinion la orice pas și primejdia ne pândește de după fiecare colț. Frica e ușor de indus. Noi hotărâm dacă cei din jurul nostru ne sunt prieteni sau dușmani, dacă ne vor binele sau răul, dacă vrem sau nu să-i ținem lângă noi. Unii spun că pisica neagră e aducătoare de ghinion, iar alții o țin ca animal de companie de ani de zile și trăiesc în continuare fericiți. Unii preferă să se bazeze pe generalități, iar alții caută, citesc, se informează și aleg din tot, ceea ce li se potrivește și-i interesează.

Horoscopul de pe internet nu schimbă vieți… Astrologia din ziare nu dictează destine, nimeni nu o face… în afară de noi. Iar dacă noi refuzăm să facem asta, cine o va face?

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.