Narativ

The heart has no wrinkles

O relație cu un partener mai în vârstă poate crea impresia că ești în căutarea unei figuri parentale, mai mult decât în căutarea unui partener romantic sau că la baza acestei relații stau finanțele sau anumite beneficii materiale. În unele cazuri acest lucru este foarte adevărat, însă nu se poate miza pe aceeași mentalitate în toate cazurile.

Un bărbat de vârstă mijlocie  care are o relatie  cu o femeie mult mai tânără, se presupune că reprezintă un semn clasic de criză a vârstei. În unele cercuri  reprezintă un simbol al statutului.  La polul opus,  dacă o femeie mai în vârstă alege sa-si impartă zilele cu  un bărbat mai tânăr, este numită “sugar mama”   . Cu toate comicăriile, glumele sau comentariile despre aceste relații, o diferență semnificativă de vârstă, nu face o relație mai puțin reală sau sau mai puțin importantă, deși ar putea crea unele probleme care nu există între partenerii romantici de varste apropiate .

Ramificând relațiile sociale, lupta cu lacunele generațiilor poate fi grea, însă o diferență semnificativă de vârstă îți poate da șansa reală de a lua în considerare noile perspective și de a aprecia darurile de cunoaștere ale unei alte generații.

Uneori o diferență de vârstă poate submina viabilitatea pe termen lung a relației, dovadă a acestui exemplu o regăsim in tabloidele locale dar si la vedetele de la Hollywood. Ca să trecem la oile noastre, în cazul în care dorești să ai un copil, va trebui să iei în considerare dacă fertilitatea pune probleme și dacă ai suficient de mult timp pentru a fi aproape de copilul tău până la cel puțin vârsta majoratului. Nu este de neglijat nici faptul că  diferențele de vârstă pot însemna, de asemenea, diferențe semnificative ale stilului de viață. Dacă tu ai o carieră stabilă iar partenerul tău din lipsă de altceva merge în vizită la părinții săi, acest lucru ar putea reprezenta un pericol pentru relația ta.

Înainte de a începe o relație cu cineva mult mai în vârstă sau mult mai tânăr decât tine, este important să  faci o evaluare atentă a motivațiilor. Este adevărat că iubirea nu cunoaște vârstă, dar dacă te întâlnești doar cu oameni care sunt membri ai unei generații diferite de a ta, trebuie să iei în considerare raționamentul cu care acești membri din altă generație, vor privi relația dintre un bărbat și o femeie ce nu corespund ca vârstă.

Dacă ai în istoricul tău de dating oameni care sunt semnificativ mai tineri decât tine, poate ai cochetat cu „confortul”  că partenerul tău admiră experiența ta, sau poate că pur și simplu, nu ești atras de persoane de vârsta ta. O diferență de vârstă nu înseamnă neaparat că ceva este greșit cu tine sau cu partenerul tău, însă o evaluare în prealabil este absolut necesară.  Probabil vei întîlni diferențe între generații și se pot isca opinii diferite. În acest caz trebuie găsită o  înțelegere a evenimentelor, astfel încât relația să decurgă frumos, fără să lase amprente negative.

Pot exista diferențe de opinie mult mai profunde, însă trebuie făcut un efort deosebit pentru a înțelege punctul de vedere al partenerului tău. O diferență de vârstă mai mare îți oferă oportunități valoroase de a învăța despre perspective și experiențe alternative. Șansele să fii crezut de alții că relația ta este una romantică, sunt minime. Oamenii vor fi întotdeauna în dezacord cu alegerea ta, indiferent cât de perfectă ar fi această relație. În intimitatea familiei tale sau a prietenilor va trebui să faci un efort de a explica de ce te-ai îndrăgostit de această persoană . Să nu crezi că vei scăpa așa ușor. Va trebui să fii pregătit să faci față remarcilor ironice și nechibzuite. Pregateste-te cu argumente  constante  de genul  că nu se poate lega o relație de cuplu cu un partener mai în vârstă sau mai tânăr decât tine. În acest caz, va trebui să dai un simplu răspuns politicos  pentru a închide discuțiile cu privire la vârsta partenerului tău.

Diferențele de vârstă pot crea unele provocări în relație dacă discuția este  concentrată  prea mult pe vârstă iar acest lucru se poate întoarce împotriva ta mai devreme sau mai târziu. Atribuind vârsta partenerului fiecărui dezacord, te poate lăsa cu sentimentul și sub presiunea evenimentelor, poți avea o gândire greșită.

Un sfat? Nu lăsa ca vârsta să domine relația ta, și abordeaz-o doar atunci când este cu adevărat relevant.

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.