Ţi se pare că această magică zi, Crăciunul, vine din ce în ce mai repede în fiecare an? Dacă ai fi copil probabil că niciodată nu ţi s-ar părea aşa. Ca adult ai impresia că timpul trece mult mai repede, parcă zboară iar anii trec pe măsură ce înaintezi în vârstă. Deși există o serie de teorii științifice, cea mai bună explicaţie este că experienţele noi par să încetinească percepţia timpului. Repetiţia evenimentelor pare să le facă să treacă mai repede. Pentru un copil, care a experimentat doar câteva zile magice de Crăciun, fiecare dintre ele aduce anticipare şi o anumită noutate. Pentru părinţi şi mai ales pentru bunici, acest lucru este familiar şi un ritual în acelaşi timp.
Se pare că pentru percepţia timpului ai nevoie de o cheie, care să elimine rutina, care face ca timpul să treacă mai repede iar evenimentele unice şi memorabile să încetinească timpul. Dacă vrei să încetineşti timpul şi să faci Crăciunul să dureze mai mult, schimbă rutina. Creează experienţe unice şi concentrează-te pe savoarea fiecărui moment prin care treci. Vechea zicală “trăiesc momentul” reprezintă cheia care încetineşte trecerea timpului.
Există o zicală larg acceptată, care spune : ”cu cât ești mai în vârstă, cu atât mai repede trece timpul”. Dar de ce ar trebui ca acest curs de îmbătrânire să aibă acest efect? La urma urmei există o zicală paralelă care spune că ”timpul zboară doar atunci când îți trăiești viața din plin”. Adevărul este că pe măsură ce îmbătrânești, timpul zboară indiferent cum îți trăiești viața. Cred că de multe ori ai fost curios să înțelegi fenomenul, deoarece în anii din urmă, cei care au trecut, multe din zilele tale erau extrem de lungi, iar acum timpul pare să fie accelerat, mai ales în sărbătoarea creștină închinată nașterii lui Iisus Hristos, Crăciunul.
Această sărbătoare a evoluat de peste două milenii, într-o sărbătoare religioasă și laică în întreaga lume. Astăzi, Crăciunul este o reuniune cu întreaga familie și cu prietenii, primind daruri și dăruind câte ceva celor dragi. Multe case au brazi în ziua de Crăciun și decorațiuni, încă din săptămânile premergătoare acestei sărbători. Înainte de Crăciun activitățile festive includ colinde și este timpul special în care copiii fac cunoștință cu Moș Crăciun, primind daruri pe care aceștia și le-au dorit de mult timp.
Pentru unii Crăciunul poate reprezenta o afacere de familie exclusivă iar pentru alții motiv de a mânca și de a bea. Bisericile au slujbe speciale și de multe ori includ scena Nașterii, în miniatură. Vâscul este o plantă decorativă de Crăciun, ce este utilizată de fiecare familie în mod obișnuit. Prin tradiție, oamenii care se întâlnesc sub mănunchiul de vâsc agățat, sunt obligați să se sărute. Spre exemplu, druzii din Galia privesc vâscul care crește în stejar, ca pe un dar trimis din cer. De asemenea sunt văzuți Magii lui Moș Crăciun, oameni de zăpadă, reni, bomboane sub formă de bastoane, imagini cu Pruncul Iisus, steaua de Crăciun și alte simboluri cu semnificație religioasă de Crăciun.
Dacă există Crăciun, atunci există și sentimente, trăiri, perspective și acceptarea adevărului a tot ceea ce este adevărat și de ajutor pentru viață. Dacă a existat vreodată un adevăr, a fost acela în care l-ai acceptat pe Dumnezeu în orice mod și este uimitoarea poveste a lui Dumnezeu care vorbește în toate lucrurile existente, continuând să susțină creația cu respirația. Dumnezeu a iubit creația sa atât de mult încât a dorit să vină în această lume ca un copil nevinovat pentru a oferi ajutor celor în nevoi. Din acea noapte, în urmă cu mai bine de două milenii, care a divizat timpul în sine, ”înainte” și ”după”, viețile multor oameni au fost schimbate în bine, fiind create de-a lungul timpului simboluri și tradiții, pentru a exprima un eveniment atât uman cât și divin. Vederea unui prunc născut într-un grajd, odihnindu-se într-un cuib de fân, a făcut ca toate rasele umane să slăvească un singur păstor, slăvindu-l și lăudându-l. Minunea de Crăciun este ceva ce iți dorești să vezi mereu în jurul tău, chiar dacă timpul trece foarte repede și nu stă în loc.
Parfumul de cedru real, mirosul de afine tinute sub capac, mirosul de pâine coaptă în cuptor, de bunica și plăcinta de dovleac picantă, pusă la răcit pe tejgheaua din bucătărie, sunt lucruri simple dar fac ca atmosfera să fie de poveste. Timpul trece repede și treci și tu odată cu el, dar nu vei uita niciodată aceste arome, oricare ar fi istoria familiei tale. Lumina și căldura care aparțin satisfacerii poftelor profunde, viața în stare proaspătă și eternă, pelerinajul spiritual, darurile divine, întoarcerea în ”cântecul” vieții, toate acestea au nevoie de o scară de valori pentru a începe chiar să te apropii și să exprimi profunzimea de dragoste răscumpărată.