Narativ

Noroc versus oportunitate

O geană căzută pe obraz imi furniza în copilărie un prilej să-mi pun o dorinţă. Strângeam în pumn comoara dătătoare de noroc şi îmi repetam în gând aceeași dorinţă. Aceeași dorinţă cu fiecare prilej al norocului ce mi se ivea: un trifoi cu patru foi, o potcoavă ruginită găsită în lanul de porumb la bunica, o buburuză roșie și drăgălașă care mi se odihnea în palmă sau o stea căzătoare ce gonea spre orizont în cerul unei nopți de vară. Credeam în dorințe. 

Abia așteptam ziua mea de naștere ca să pot sufla în lumânărelele de pe tort în timp ce în gând mi se preumbla o singură dorință stăruitoare, aceeași an de an. Abia aşteptam sa vina Moş Crăciun pe coşul casei şi să lase un pic de noroc in căsuţa incercată de boli şi sărăcie. In zadar imi repetam in gând să am noroc când profa de chimie deschidea la intâmplare catalogul că imediat îmi şi auzeam numele şi eram invitată la tablă. 

În zadar urmam toate ritualurile şi superstiţiile generatoare de noroc. Credeam că nu merit sau pur şi simplu ceream prea mult. Am renunțat în cele din urmă la simplele ,,rugăminți”, adresate nimănui, și am început să clasific oamenii, în funcție de ceea ce li se întâmpla sau nu: oameni norocoși și oameni nenorocoși. 

Eu, bineînțeles, eram privată de orice firișor de șansă și eram deci o nenorocoasă prin definiție: știam sigur și fără îndoială că prietena mea era mult mai norocoasă ca mine: pe ea nu o dezamagea nimeni, nu se certa mai deloc cu părinții…și avea și o situație financiară de invidiat. 

De ce numai unii aveau noroc în viață? Mă întrebam de fiecare dată când mă simțeam tristă sau cănd viața mă punea la încercare. Poate o constelaţie favorabilă, hazardul sau cineva a împărţit norocul precum vorba unui cântec popular. 

Păi şi dacă l-a împarţit, de ce nu a ajuns la toată lumea egal? Câte sunt cazurile în care un om sărac lipit cu o casă dărăpănată și niște haine ponosite se trezeşte peste noapte cu un Ferrari în curte și cu un cec pe bancheta din dreapta? 

Jocul la Loto asociat cu trifoiul norocos reuşeşte să sădească in minţile oamenilor speranţa unui noroc care să le schimbe vieţile iar dacă nu au bifat numerele norocoase, mașinăria mincinoasă îi ispiteşte iar şi iar. Norocul, fără doar și poate, ți-l faci cu mâna ta. Nici geana, nici trifoiul, potcoava, steaua căzătoare sau Universul, nu au conspirat în împlinirea dorințelor mele şi cu toate astea mă consider un om norocos. Nu am câştigat niciodata la vreo ruleta, nu am moştenit averi şi nici nu m-am măritat cu un fiu de bani gata. 

De aceea, am convingerea că noi singuri ne alegem norocul şi decidem dacă ne mulţumim cu puţin, dacă aspirăm la mai mult sau pur şi simplu alegem să ne amăgim că nu avem noroc. Numai perseverând şi clădind in fiecare zi o cărămidă pentru visul tău, el va ajunge cât mai aproape de finalitate și într-o zi acesta se va împlini. Norocul prin definiţie, înseamnă un câştig material neaşteptat, nu se referă la dobândirea unei stări sufleteşti, a unei revelaţii spirituale sau la norocul ca eşti sănatos. Norocul nu există in accepţiunea mea sau dacă există, reprezintă de fapt un schimb dirijat din alt plan. 

Cu alte cuvinte primeşti ceva dar pierzi altceva. Iar dacă prin cine ştie ce minune o dată ai găsit o bancnotă pe jos sau ai moştenit o avere peste noapte, norocul te va părăsi si vei fi in realitate un om nefericit doar prin simplul fapt că ai obţinut acel ceva prin noroc şi nu prin munca şi eforturile tale. Dacă vrem să numim norocul o oprtunitate pe care ştim cum să o fructificăm in favoarea noastră sau o cauză pentru care luptăm şi in final câştigăm, atunci termenul “noroc” poate căpăta alte valenţe. 

După părerea mea, ori alegi să lupți, ori pierzi. E simplu. 
Așa că dacă vrei să reușești, luptă, muncește, evoluează şi te vei numi un om norocos!

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.