Coronita – aperitiv pentru masa de Craciun
Se vor mixa pe rand intr-un blender 2 creme de branza in culori diferite astfel:
pentru “globurile galbene” avem nevoie de :
100 gr de branza feta, 150 ml smantana lichida, 3 linguri ulei aromatizat cu lamaie, 1 lingurita turmeric, un varf de cutit de sofran pulbere, 1 lingurita de coaja de lamaie rasa fin. Pentru varianta dietetica se va folosi o smantana vegetala ca sa reducem cantitatea de grasimi.
Crema rezultata se transfera intr-un poș pentru ornat
Pentru “globurile” rosii avem nevoie de:
100 grame de gorgonzola, 150 ml smantana lichida, 3 linguri de nuci macinate,1 lingurita de praf de sfecla rosie deshidratata. Crema rezultata se transfera intr-un poș pentru ornat.
Pentru “zapada” vom folosi o crema de branza de capra tartinabila pe care o manevram cu ajutorul unui pos pentru ornat
Pentru realizarea coronitei , vom prepara un aluat fraged fara gluten astfel:
mixati intr-un robot de bucatarie 85 de grame de faina de naut, 85 de grame de faina de orez, 30 de grame de faina de ovaz, ½ lingurita sare de mare, 150 de grame de grasime de cocos la temperatura camerei, un ou. Amestecati toate ingredientele pana se formeaza un aluat lipicios si omogen. Formati o bila de aluat . Impachetati-o in hartie de copt si puneti-o 30 de minute la frigider. Intindeti aluatul pe o foaie de copt si decupati un cerc cu ajutorul unei forme de copt cu diametru de 25 de cm. Pentru a decupa centrul, folositi-va de un bol sau alta forma de copt de dimensiuni mai mici. Se presara parmezan ras, usturoi granulat, ceapa deshidratata, seminte de dovleac. Se inteapa coca pe din loc in loc cu o furculita.Se coace la 180 de grade cu flacara de sus si jos timp de 15 -20 minute pana devine usor aramie.
Dupa ce se raceste, se monteaza coronita astfel:
la baza coronitei vom aranja rosii cherry dispuse in cerc pe diametrul coronitei alternand cu mini mozarella. Ca sa fie mai stabila coronita putem lipi elementele de la baza cu crema de branza. Dupa ce am construit baza, asezam cu grija coronita peste care incepem sa montam cremele de branza colorate, frunze de baby spanac, rucola, ceapa verde, rondele de cartofi mov deshidratati, rondele de sfecla rosie deshidratata.
Fundita se realizeaza din fasii de morcov si castravete marinate timp de 15 minute in zeama de lamaie, otet de visine, miere si ulei aromatizat de lamaie.
Pentru a imita gheata vom folosi o vinegreta preparata din zeama de lamaie, ulei de masline si sare pe care o introducem in forme de gheata si lasam la congelator pana se cristalizeaza. Se piseaza si se presara peste coronita in momentul servirii. Se plaseaza crengute de rozmarin pe exteriorul coronitei si se presara la final fulgi de hrisca expandata.