Retete

Bulgarasi cu nuca in fondue de pecorino

 

 

INGREDIENTE SI CANTITATI:

 200 ml smantana vegetala  (producator Hulala Gran Cucina cooking sauce)

 

200 gr pecorino

50 gr grasime de cocos  ( producator Fruit Orchard)

25 gr unt de masa

1 ou

3 gr sare

50 gr faina alba

120 ml ulei de masline extra virgin

1 lingura de ulei aromatizat cu lamaie

50 gr fulgi de migdale

150 g miez de nuca

o legatura de patrunjel

o legatura marar

o legatura menta verde

3 fire de germeni de ceapa rosie

3 fire de chives

o legatura busuioc verde

o portocala de sicilia

200gr  mazare congelata (bonduelle precuit vapeur)

o legatura de baby carot  sau congelat (bonduelle vapeur)

5 buc hasma sau ceapa rosie de apa

3 catei de usturoi

o radacina de telina medie

o radacina de ghimbir

2 linguri tahini

10 boabe de piper rosu pentru deco

25 gr  de mix de condimente:piper negru,turmeric,cardamon macinat,coriandru macinat,cuisoare,ienibahar,scortisoara,anason stelat, praf de  boabe de  mustar,paprika afumata,nucsoara,cimbru,coriandru,chimion

 

 

 

USTENSILE NECESARE

1set pentru bomboane fondant(spatula plus gratar)

 

hartie de copt

1chopper pentru tocat carne sau robot de bucatarie

1tigaie antiaderenta

2 cratite mici pentru cele 2 pureuri

1 rasnita de cafea sau rasnita pentru condimente

1 spatula de silicon

1 recipient mic  pentru ornarefarfuri  cu topping

1 sita

1 inel rotund mic cu diametrul de  5cm  pentru montat pureurile( de preferat cu impingator)

1 blender vertical de inox  pentru mixat pureuri calde

tocator, cutit.

 

 

 

TIMP DE PREPARARE:

1 h
 

 

TEMPERATURA DE SERVIRE:

 

 

temperatura camerei( 21-25 grade)

MENTIUNI LEGATE DE PREPARARE:

La  prepararea fondue-ului se aplica un soc termic de aceea este de preferat sa aveti la dispozitie un congelator sau un sertar de congelator gol unde sa pot transfera  gratarul cu bulgarasii trasi in fondue pentru 10 minute. De asemenea este nevoie de un aragaz cu 4 ochiuri intrucat vor fi 4 cratite la care  se va gati concomitent

Pentru mixul de condimente este de preferat sa fie mixate  cu ajutorul unei rasnite electrice.

MOD DE PREPARARE:

 Miezul de nuca,ceapa,usturoiul,patrunjelul,mararul,mixul de condimente rasnit se amesteca si se toaca cu ajutorul unui chopper pentru tocat carne sau robot de bucatarie.Dupa ce s-a tocat se amesteca cu oul faina si pecorino ras pe razatoare.Se formeaza chiftelute mici si se prajesc in ulei de masline.Se aseaza pe un prosop de hartie si se pun in frigider.

Pentru fondue: se topeste untul de cocos(inodor) si cu untul de masa apoi se toarna treptat smantana vegetala amestecand  continuu la foc mic. Cand s-a legat ca o pasta se pune pecorino ras  si se mesteca pana la omogenizare completa. Se transfera in alt recipient si se da la frigider 5 minute.

Cand fondue-ul s-a racit putin se glazureaza chiftelutele cu ajutorul spatulei de fondant si se aseaza pe un gratar .In acest moment se decoreaza bulgarasii cu fulgi de migdale, piper rosu si marar verde apoi se introduce gratarul in congelator 10 minute pana glazura s-a intarit.

bulgarasi 1

Pentru crema de baby carot: se pun la fiert morcovii taiati rondele impreuna cu o hasma si rondele de telina. Cand s-au patruns,se strecoara, se clatesc cu apa rece si se mixeaza cu ajutorul unui blender vertical de inox. Se adauga coaja de portocala rasa, uleiul aromatizat de lamaie,zeama de portocala si sare dupa gust.

Pentru crema de mazare: se pune apa la fiert cu o hasma si 2 rondele de telina iar cand da in clocot se pune mazarea congelata.Se mai  fierbe 5 minute apoi se strecoara si se clateste cu apa rece.Se mixeaza mazarea cu o lingura de tahini,menta verde si busuiocul.

Montarea farfuriei

Pureurile se monteaza intr-un inel cu impingator  cu diametrul de 5 cm in asa fel sa se delimiteze clar contrastul de culori orange-verde. Pe platou se traseaza linii drepte din sosul ramas cu ajutorul unui recipient special. Se monteaza 3 bugarasi si se orneaza cu fire de germeni de ceapa si chives.

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.