Narativ

Modele

Într-o societate în care nonvalorile sunt promovate zilnic pe ecranele televizoarelor și doar oamenii de nimic sunt împinși în față pentru a fi luați drept modele de către generația tânără, e greu să-ți menții calitățile morale intacte. Nedreptățile, manipularea în masă și discreditarea unor oameni care merită mai mult, sunt factori care ne determină să ne pierdem cumpătul și răbdarea, zi de zi.

În lumea aceasta sunt sute de meserii, fiecare cerând pentru executarea lor diverse abilități și cunoștințe. Cu toții, dacă învățăm și perseveram putem fi doctori; fiecare dintre noi poate alege o carieră în managment, turism sau arhitectură, însă nu oricine poate alege cariera de model. Această sferă este, în ziua de astăzi, destul de inaccesibilă pentru marea majoritate dintre noi: 1,80m, picioare lungi, corp atletic, trăsături deosebite și puțină îndrăzneală… nu sunt caracteristici pe care le avem cu toții.

Se spune că modelingul e ofertant: tot ce trebuie să faci este să călătorești prin lume și să iei parte la diverse shooting-uri foto: pare simplu. Poate că așa și este, sau poate că nu: nimeni nu se gândește că toate aceste ele și ei au îmbrățișat această meserie cu compromisul de a renunța la studii superioare și la un serviciu stabil, la pensie (fie ea și una foarte mică) sau la familie, prieteni și timp pentru ei. Nimeni nu știe că renunță întotdeauna la bucata lor de ciocolată, la meniul delicios de la KFC și că își înfrânează cu greu toate acele pofte culinare specificii firii umane.

Modelele par a fi un model, dar de cele mai multe ori sunt total opusul exemplului pozitiv, inserându-le adolescentelor în minte ideea că frumusețea este tot ce contează și nimic altceva. Tinerele privesc la televizor, își doresc să fie ca ele (chiar dacă nu au calitățile fizice necesare) și încearcă, încearcă și iar încearcă, renunțând la țelurile lor inițiale și preocupându-se e mai mult de o misiune care nu poate fi dusă la capăt de ele. Așa se pierd generații, așa se pierd tineri: văd la televizor  “perfecțiunea” și se străduie să o atingă: poartă blugi cu două mărimi mai mici pentru ca să-și ascundă kilogramele sărite de 50, se chinuie să meargă pe tocuri la liceu doar pentru a demonstra ceva, nu poartă ochelari de vedere pentru că le fac “urâte” și țin cure de slăbire drastice care le dăunează sanatății.

Asta nu înseamnă că fotomodelele sunt, în realitate, niște persoane lipsite de personalitate și inteligență… ba dimpotrivă, pot fi oamenis culți și cu caracter frumos, doar că modul în care îi promovează showbiz-ul și societatea este unul care dăunează. Dăunează ochiului, urechii, minții, care, ori etichetează și judecă, ori încearcă să copieze și să-și însușească un destin al altcuiva..lucru, extrem de negativ. Și care este totuși, soluția salvatoare?

Emisiuni televizate, talkshow-uri sau telenovele au existat și vor mai exista..oameni care mint și fură, prostesc publicul pe față și manipulează vor mai fi, însă tot ce contează este atitudinea și modul nostru de a privi tot ceea ce ne înconjoară. Modelele, noi ni le alegem: noi ne impunem singuri un stil de viață și un drum de urmat. Noi săvârșim fapte și noi luăm decizii: bune sau rele, sunt ale noastre și trebuie să ni le asumăm.

Modelele adevărate nu sunt fete frumoase, oameni cu bani, cântăreți, actori, astronauți sau doctori…cei care se înscriu în aceste categorii sunt doar niște oameni considerați de unii sau de alții mai presus de ei. Modelele reale sunt, pentru fiecare dintre noi, sursa de inspirație: caracterul, vocea sau vorbele în care ne regăsim. Modelele sunt un fel de noi peste câțiva ani, sunt proiectările viselor noastre regăsite într-un om. Iar dacă găsim acel om, acel model adevărat, nu trebuie să facem altceva decât să îl urmăm.

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.