Silueta

Echilibrul acido-bazic al organismului

Harvey Diamond, autorul renumitei carti Controlul Corpului, afirma urmatorul lucru: „La baza tuturor lucrurilor se afla echilibrul. Universul functioneaza prin echilibrarea unor perechi de opuse precum si organismul nostru. Cand echilibrul dispare, apar simptomele bolilor: nivel redus de energie, oboseala, surplus de greutate, mod de gandire ingreunat, dureri, disfunctii severe.”

Multa lume se intreaba de ce insista atat de mult nutritionistii asupra unor lucruri precum hidratarea optima, consumul redus de grasimi de origine animala, eliminarea zaharului din alimentatie, consumul de legume proaspete si asa mai departe. Daca va amintiti si noi am discutat de multe ori despre astfel de probleme precum si despre avantajele unui mod de viata vegetarian.

Cele trei afectiuni grave cancerul, bolile cardiace si diabetul (foarte studiate de cercetatori in ultimii ani in special) sunt realitati care rezulta in primul rand din cauza mdului de viata pe care il avem astazi! Cand banii sunt insuficienti alergam dupa ore suplimentare sau dupa al doilea loc de munca. Seara este prea tarziu sa mai cautam fructe proaspete si legume crude mancam ce gasim prin magazinele deschise pana la miezul noptii! In timp, daca nu suntem atentionati aupra acestui mod dezordonat de viata, putem pierde cel mai pretios lucru – sanatatea noastra de zi cu zi.

Un exemplu concludent (pentru a nu crede ca exagerez) este urmatorul: in America 60% din populatie este supraponderala. Consecinta este faptul ca 8 din 10 cazuri de decese sunt cauzate de cele trei boli moderne: cancer, boli cardiace si diabet. Pot fi prevenite cu usurinta, este nevoie doar de informare corecta si putina ambitie!

Medicii de specialitate spun in tratatele lor ca una din conditiile unei stari de sanatate perfecte este existenta si mentinerea in organism a unui echilibru acido-bazic corespunzator, lucru ce se poate obtine numai printr-o alimentatie corecta si sanatoasa. Fiind un lucru atat de important trebuie, zic eu, sa ii acordam putina atentie cu ocazia intalnirii de astazi.

Valoarea normala a PH-ului organismului nostru este situata in intervalul 7,35-7,52. Daca valoarea PH-ului sangelui nu se incadreaza in acest interval atunci pot apare complicatii grave (acidulare, alcalinizare) care merg pana la stari de coma pentru valori mai mici si stari de tetanie generalizata (contractii musculare permanente) pentru valori mai mari. Este important sa mai stim ca toate procesele biochimice care au loc in corpul nostru sunt „programate” sa se realizeze doar la o anumita valoare a PH-ului intern. Din aceasta cauza, mentinerea nivelului sau este o conditie obligatorie pentru desfasurarea normala a tutoror proceselor metabolice interne care au ca rezultat propria noastra stare de sanatate!!!

Care este legatura dintre felul in care ne alimentam si valoarea echilibrului acido-bazic (PH)?

Alimentatia moderna din zilele noastre formata din dulciuri, zahar IN EXCES, alte produse procesate si rafinate, indulcitori artificiali, etc. elibereaza o cantitate mare de acizi in organism prin procesul de metabolizare. Tot o cantitate mare de acizi genereaza si proteinele provenite din carne si produse lactate. Daca vom tine sub control acest echilibru vom scapa in mod cert de starile de oboseala, de kilogramele in plus precum si de starile de nervozitate si vom obtine o crestere buna a imunitatii, odihna pentru organism si viata mai lunga!

De asemenea, este bine sa mai stim ca bauturile alcoolice si cele carbogazoase precum si cafeaua au de asemenea, efecte acidifiante. Consumul lor trebuie foarte bine controlat mai ales pe termen lung. Nici tutunul nu este deloc de neglijat pentru ca toxinele pe care le produce in organism sunt atat de puternice incat genereaza acizi puternici si aciditate ridicata pentru mediul intern.

Fructele si legumele crude, in special au efecte alcalinizante, mai ales cele verzi si este foarte indicat sa consumam cat mai multe pentru a contrabalansa aportul toxic. Nutritionistii moderni recomanda ca la fiecare masa sa calculam portiile de alimente in asa fel incat jumatate din farfurie sa fi plina cu vegetale!

Dupa consumul mare si repetat de legume si fructe crude cu rol benefic in alcalinizarea mediului intern din corpul nostru, un rol esential il are si aportul de lichide (hidratarea organismului), o metoda foarte buna si la indemana de reechilibrare a nivelului PH-ului intern.

ATENTIE!!  Fructele acide precum lamaile, grapfruit-ul si portocalele nu induc aciditate mare in organism dupa cum se crede, pentru ca ele genereaza substante alcalinizante, deci le puteti consuma cu incredere.

In concluzie, ocoliti tot timpul orice tip de aliment care va poate influenta negativ echilibrul acido-bazic din organism pentru ca el este o conditie esentiala a starii de sanatate!

Acordati atentie oricarui articol si fiecarei carti care va semnaleaza orice noua descoperire in domeniul acesta, pentru ca este bine si util sa stiti cine poate perturba totalitatea proceselor metabolice si ce consecinte pot sa apara daca nu luam masuri la timp!

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.