Narativ

Viciile banale

Nimeni nu e perfect în lumea aceasta. Diferiți în gândire și purtări, provenind din familii sau din medii de viață opuse, plasaţi într-un colectiv în care plutesc peste tot în preajmă sute de idei, avem tendința de a ne conforma majorității. Nu toti ne-am născut cu niste calități de geniu sau autocontrol iesit din comun dar cred că nu ne-am născut nici cu defecte. Am dobândit tot felul de “apucături” de-a lungul vieţii poate şi din cauza trendurilor societaţii moderne, a reclamelor agresive sau a filmelor in care protagoniştii sunt niste rebeli.

Am cunoscut cu toţii oameni care ne-au inspirat și am dorit să le furăm puțin din farmec dar am întâlnit  şi “epave”, lângă care am fost nevoiți să trăim şi de la care au migrat spre noi, grăbite, mici defecte. Cu timpul, unul, două sau câteva dintre aceste defecte, s-au transformat în vicii de care nu ne mai putem debarasa.

Ce sunt viciile? Cu siguranță nu se cumulează sau descriu în fraze precum ” azi am fumat o țigară” sau “la cina de aseară am ciocnit un pahar cu vin”. Fumatul nu ar fi un viciu, ci obișnuința si frecvenţa cu care o facem. Dacă tu fumezi zilnic câte un pachet de țigări, ești un fumător. Dacă bei zilnic o cantitate de băutură, ești alcoolic. Dacă repeți zilnic o acțiune nebenefică pentru tine sau organismul tău, ai un viciu.

Un studiu realizat în SUA, estimează faptul că 4800 de adolescenți trag primul fum de țigară din viața lor chiar în acest moment, iar aproape jumătate din ei vor deveni fumători înrăiți în viitor. Acele vicii banale despre care toată lumea vorbește nu le dobândim fiindcă vrem, ne dorim sau așa se întâmplă în mod normal, ci pentru că la o vârstă fragedă nu am rezistat tentației și am decis să ne comformăm trendului. Am vrut să “încercăm”, să ne urmăm prietenii sau să ne alăturăm unui grup ce ni se părea înainte inaccesibil, cu scopul de a dovedi că nu suntem nici slabi de caracter, nici fraieri, și nici mult prea plăpânzi pentru această lume în care aparențele contează. Pentru adolescenți, fumatul sau băutura, reprezintă grădina împrejmuită de 1001 de ziduri, poteca ascunsă după frunze sau fructul din care nu au voie să guste… înseamnă ceva interzis. Iar când unui copil îi spui “nu e voie” el parcă își dorește cu tot dinadinsul să facă exact acel lucru tot mai mult. Încă de la primul fum, nicotina preia controlul, sucește minți, și transformă niște copii nevinovați în adepți ai unui viciu pe care nici măcar nu au bani să îl susţină. Părinții “cotizează” responsabili, chiar dacă de cele mai multe ori nici măcar nu au control pe ce se duc banii de buzunar ai odraslei. Am cunoscut şi cazuri de adulţi care, din cauza unui anturaj dubios au ajuns să piardă din valori, una cate una devenind sclavii unor vicii care parcă se multiplică de la an la an.

Fumatul este cel mai răspândit viciu de pe pământ, însă nu este singurul. Băutura se clasează pe locul al II-lea în cadrul acestui clasament, foarte mulți indivizi nerezistând tentației de a “gusta”în mod constant din băutura mult iubită.

Cu toții avem vicii… Însă ceea ce face diferența este modul în care le controlăm. Sunt oameni care beau un păhărel la nunți sau la petreceri și sunt indivizi care dacă nu beau zilnic măcar o bere sau o niște înghițituri de vin, intră în sevraj. Trec prin tot felul de crize, sunt disperați, ajung să fie capabili de gesturi care de care mai periculoase, pentru a obține băutura mult dorită.

Mulți spun ” O viață am și să o trăiesc la maxim!” însă nu realizează că viciile nu le aduc fericirea, nici liniștea…și nici nu îi calmează, ci le oferă o preocupare în plus sau o cifra in plus cheltuita din bugetul familiei. Societatea contemporană nu numai că promovează viciile, ba chiar, într-un mod sau altul, le susține. Fumatul, bețiile sau infidelitatea sunt percepute ca niște normalități, și nicidecum ca niște vicii. Este oare acest lucru, normal?

Cu toții facem greșeli și călcăm strâmb măcar o dată în viață, însă atunci când greșeala devine conștientă și nu ne putem abține să nu o facem tot mai des, lucurile ajung să se complice… Întrebarea este : oare cât de banale sunt, de fapt, aceste vicii?

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.