Silueta

Time to get fit

„Nu pot!”, „Nu am unde!”, „Am probleme mai mari de rezolvat acum!” Acestea sunt replici frecvente cand vine vorba de sport. In realitate nu sunt altceva decat motive pentru a ocoli un stil de viata sanatos!

Daca in cazul dietelor lucrurile au mai progresat cat de cat, in cazul exercitiilor fizice si al miscarii, care ar trebui sa devina obisnuinta  zilnica lucrurile nu sunt deloc imbucuratoare.

Sedentarismul si ………televizorul au ramas pe primul loc in topul preferintelor multor persoane. Multa lume se plange ca pentru a scapa de kilogramele in plus este nevoie de mult timp si diete prea restrictive. Daca vom asocia exercitiile fizice cu alimente sanatoase in cantitati reduse, efectele vor fi mai vizibile si perioadele de restrictie vor fi cu mult mai mici.

Cu ani in urma oamenii erau cu mult mai activi. Mergeau kilometri intregi pe jos, isi ingrijeau recoltele proprii de legume facand efort sustinut zi de zi, strabateau distante mari pentru a face cumparaturile obisnuite pentru ca nu existau magazine la fiecare colt de strada ca in vremurile de astazi.

Efectul unor astfel de lucruri cu adevarat sanatoase a fost acela ca in acele vremuri nu existau atat de multi pacienti cu boli de inima sau cu boli de metabolism ca in zilele noastre si nici consumul de medicamente nu era atat de crescut. Este adevarat ca aceste lucruri le stim cu totii insa le evitam zi de zi pentru ca am devenit prea comozi!

Si acum sa trecem direct la subiect: cum ne ajuta exercitiile fizice sa slabim si sa ne mentinem in forma corpul si starea psihica?

In primul rand, orice exercitiu fizic realizat va avea drept consecinta consumul de calorii. Acest consum de calorii nu se opreste o data cu finalizarea programului de exercitii fizice ci continua si dupa acest lucru. Energia necesara realizarii exercitiilor fizice provine din 3 surse: din ATP (pentru miscari care dureaza putin, cateva secunde), din glucide (pentru miscari care dureaza mai mult) si din grasimi pentru miscari care dureaza si mai mult si care sunt mai ample cum ar fi alergarea pe distante mai mari, mersul pe bicicleta, inot, etc.

Daca avem o constitutie mai sportiva este recomandat sa facem jogging cel putin o ora la sfarsit de saptamana. Consumul de calorii dureaza timp de 48-72 ore inclusiv dupa ce ne vom opri. Nu costa mult si ne va tine in forma tot timpul! Astfel de exercitii fizice vor consuma energie din grasimile prezente in organism. Surplusurile de greutate vor dispare si nivelul colesterolului va fi mai bun, ceea ce inseamna ca va scadea si riscul de a dezvolta boli de inima in timp. Un alt efect benefic este faptul ca toxinele se vor elimina mai bine si organismul in ansamblu va functiona cu mult mai usor. Atentie!!! Si in acest caz nu este bine sa facem excese pentru ca pot apare probleme ale articulatiilor si hormoni catabolici in exces.

Ce facem daca nu putem alerga din diferite motive? Ne putem cumpara o bicicleta medicinala sau una obisnuita cu care sa ne plimbam seara. Cum timp liber nu prea mai avem, prima metoda este mai la indemana atata timp cat bicilceta eliptica nu devine suport de haine sau prilej sa se adune praful pe display. Cate calorii se consuma daca facem efort fizic?

In general, pentru o ora de efort fizic de intensitate medie consumul de calorii se situeaza in intervalul 400-800 calorii. Acest interval este destul de mare pentru ca exista foarte multi factori care influenteaza pierderea de calorii pe perioada efectuari exercitiilor fizice: varsta, masa musculata, greutate, temperatura exterioara, alimentatie, suplimente folosite sau nu.

Intotdeauna trebuie sa alegem exercitiile fizice sau sportul care ne place cel mai mult. Un sfat in acest sens il putem obtine de la un medic kinetoterapeut care poate contura un tablou complet al unor posibile probleme la nivelul articulatiilor si care ne poate schita o lista cu mai multe exercitii fizice adecvate pentru problemele pe care dorim sa le rezolvam. Daca vom include in obisnuita zilnica astfel de lucruri sanatoase in adevaratul sens al cuvantului curele de slabire vor fi mai eficiente, vor dura mai putin si vom avea o stare de spirit mult mai buna.

Orice tip de exercitiu fizic (daca il facem cu placere si usurinta) ne va elibera de tensiunile acumulate din cauza problemelor si grijilor de zi cu zi, ne va relaxa in adevaratul sens al cuvantului si cu siguranta ca vom avea si un somn mult mai odihnitor.

Putina lume cunoaste faptul ca exercitiile fizice stimuleaza secretia unei substante numita serotonina prezenta la nivelul creierului nostru, care induce o senzatie de relaxare si satisfactie foarte placuta.

Punerea tutoror grupelor musculare in miscare in mod repetat inseamna si o oxigenare mai buna a tutoror celulelor corpului nostru. O mai buna oxigenare inseamna vitalitate in plus si energie suficienta pentru ca procesele metabolice sa aiba loc intr-un mod eficient.

Daca insumam efectele dietelor alimentare cu efectele exercitiilor fizice asociate, consecintele nu pot fi altele decat: obtinerea de ani de viata in plus, un tonus exceptional care inseamna respect de sine, gandire pozitiva, forme ale corpului demne de invidiat, mai putine boli sau complicatii ale starii de sanatate.

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.