Silueta

Nutrition class

Toata lumea vorbeste de dieta iar spatiul virtual ne bombardeaza cu informatii de multe ori bulversante. Aspectul fizic primeaza in secolul nostru insa de multe ori se fac greseli ireversibile in alimentatia omului modern. Bucătăria contemporana a devenit moleculara iar substanţele naturale sunt înlocuite cu substanţe chimice. Acest trend este foarte apreciat in arta culinara insa in felul acesta chimia ucide bucătăria. Alimentele rafinate consumă sistemele enzimatice rezultand perturbări pentru care omul modern caută remedii sofisticate, la care continuă asocierea răului alimentar. Eu insami am urmat diferite tipuri de diete insa, dupa aproape 15 ani de studiu despre alimentatie sanatoasa, pot afirma cu certitudine ca cel mai important lucru este sa inveti sa-ti asculti propriul corp iar acesta iti va indica dieta potrivita pentru tine. Notiunea de dietă, folosita încă de pe vremea lui Hippocrate în secolul al XVI-lea înseamnă in realitate modul de viaţă al omului în relaţia atat cu alimentul cat si cu toţi factorii de mediu. Cand am inceput sa ascult semnalele corpului am gasit dieta potrivita pentru mine si mi-am zis ca trebuie sa-i ajut si pe altii insa cu diete adaptate fiecaruia in parte. Acest lucru trebuie inteles si de cei care posteaza pe internet cure de slabire sau diete. Inainte de toate “cel ce vrea să scrie despre regimul alimentar trebuie să cunoască bine omul; trebuie să cunoască bine toate alimentele care intră într-un regim, toate  proprietăţile lor naturale sau dobândite în urma pregătirii culinare. Trebuie să cunoască efortul fizic pe care-l face omul pentru că aici trebuie stabilit echilibrul”!

Hippocrate a reusit sa stabileasca cu 500 de ani î.Hr.importanta alimentatiei ca tratament anti-aging dar si a prevenirii bolilor. In acest context, daca vorbim despre echilibru, hrana nu mai este sursa tuturor relelor precum afirmau adeptii lui Pitagora. Daca dorim sa scapam de boli de stomac, ficat, rinichi, tensiune, boli de inima, si de supragreutate, care este tot o forma de boala, primul lucru care trebuie invatat si aplicat in obisnuintele alimentare si stil de viata este combinatia corecta a alimentelor precum si intelegerea rolului pe care-l joaca proteinele si asimilarea lor de catre organism. Despre proteine se vorbeste frecvent si este incurajata consumarea acestora. Ele sunt foarte utile pentru organism insa cantitatea si originea lor este esentiala in alimentatia corecta. Putini stiu ca asimilarea proteinelor de catre organism  este cel mai dificil proces intrucat pentru digestia proteinelor corpul consuma cea mai mare cantitate de energie. Reziduu devine toxic si  se depoziteaza în organism generand kilograme in plus deoarece nu exista energie necesara pentru a o elimina. Prin repetarea acestui comportament alimentar surplusul de proteine influenteaza greutatea corpului, toxinele se înmultesc si situatia se agraveaza. Alimentele care nu se digera se altereaza si produc acizi toxici în corpul nostru. Acestea raman în stomac 8 ore, iar în intestine de la 20 la 40 ore. Cand combinatiile alimentare sunt corecte atunci bolul alimentar este în întregime descompus iar absorbita nutrientilor este eficienta fara sa putrezeasca sau sa fermenteze generand arsuri sau indigestie acida.

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.