Retete

Mituri despre prepararea unor alimente

  • Articol Publicat in Click-rubrica sanatateEşti convins că preparatele la grătar sunt cele mai sănătoase, că uleiul de măsline e indicat în bucătărie sau că legumele proaspete sunt mai bune decât cele congelate? Mai gândeşte-te şi documentează-te! În realitate, multe sunt doar mituri, ne spune Marilena Oprişanu, nutriţionist şi chef dietetician. Iată câteva dintre ele.
    • Legumele congelate nu sunt la fel de bune ca cele proaspete. Ai fi surprins să afli că legumele congelate îşi păstrează chiar mai bine vitaminele decât cele proaspete, păstrate la frigider câteva zile.
    • E mai sănătos să găteşti cu ulei de măsline extravirgin. Fals! Dacă îl foloseşti la gătit, prin prăjire, mucilagiile uleiului extravirgin se carbonizează şi devin foarte toxice. Prepararea termică (prăjirea) este punctul de fum specific fiecărui tip de ulei în parte şi poate genera modificări importante din punct de vedere fizico-chimic, organoleptic. Din acest motiv, uleiurile extravirgine nu se prepară termic”, spune Marilena Oprişanu, nutriţionist şi chef dietetician, fostă participantă MasterChef.
    • Afumăturile sunt toxice. Nu toate. Există o procedură de afumare cu fum rece, care se realizează din lemne de esenţă tare, iar fumul este produs într-o incintă separată şi transportat printr-un sistem tubular în spaţiul în care este expusă carnea. Această metodă nu reprezintă un risc semnificativ, spre deosebire de afumarea industrializată, care generează toxine.
    • Pizza e junk-food. Cu toţii ştim că pizza se află pe lista alimentelor nesănătoase. Nu e deloc aşa, dacă o prepari în casă, îi faci un aluat din făină integrală, fără zahăr şi aditivi, pe care îl laşi la crescut peste noapte. Pe ea trebuie să pui doar legume şi puţin parmezan. Dacă foloseşti un singur fel de proteină animală, e ok. Însă dacă amesteci carne, şuncă, brânzeturi şi sosuri, îngreunezi digestia pentru că fiecare proteină are timp de digestie diferit.
    • Peştele congelat e sănătos. Mai sănătoasă este o bucată de carne de porc, crescut în gospodărie decât peştele congelat, spune Marilena Oprişanu. Prin congelare, se pierd toate acele uleiuri bune Omega 3 şi Omega 6, dar, mai mult decât atât, devine toxic. „La gătire, peştele congelat elimină o alfatoxină şi exacerbează procesele inflamatorii din organism. Din cauza lui, poţi face intoleranţe alimentare, alergii, dezechilibre ale florei intestinale”.
    • Prepararea la grătar e mai sănătoasă. Nu e chiar aşa, ne mărturiseşte nutriţionistul. Grăsimea scursă din carne, care se lipeşte de grătar, va genera substanţe cancerigene. Grătarul cu foc direct sau cărbuni pentru grătar generează substanţe toxice şi contaminează alimentele.
    • Mierea devine toxică la contactul cu lichidele fierbinţi. În realitate, mierea nu devine toxică, ci doar îşi pierde enzimele (zaharaza, invertaza), fapt care oricum se întâmplă dacă apicultorul încălzeşte fagurele pentru a extrage mierea, utilizând o temperatură mai mare de 45-47 de grade Celsius
    http://www.click.ro/utile/sanatate/mituri-despre-prepararea-unor-alimente

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.