Narativ

Despre fals si original

De curând am fost invitată la un eveniment, la care trebuia să merg neapărat. Cum nu puteam merge oricum, m-am gândit să ies să-mi cumpăr o ținută deosebită, care să fie modernă, să mă reprezinte și mai ales să fie de bună calitate. Nu puteam merge îmbrăcată oricum la acest eveniment, la care erau invitate mondenităţi locale  sau critici de modă care abia așteptau să-și țintească privirile ”scanând” ținuta fiecărui invitat. Am plecat cu speranța că voi reuși să găsesc ceva pe placul meu. Cât am locuit în străinătate am reuşit întotdeauna să vânez outlet-uri sau reduceri semnificative la branduri renumite din colecţii relativ actuale iar când lucram in aeroport aveam şi pâna la 70% reducere  in Duty Free. Am fost o norocoasă  din acest punct de vedere, si tocmai că ştiu cum trebuie să arate un produs original, mă consider îndreptăţită să-mi dau cu părerea cu privire la acest topic. In Romania e un pic… altfel. În  magazinele pe care le-am colindat nu am găsit nimic calitativ. Prețuri foarte mari pentru colecţii foarte vechi sau produse de prin Turcia și China, confecționate din materiale pe care nici să le ating nu-mi venea. În cele din urmă am găsit la un butique o ținută a unui creator de modă român.

Atât pentru unele femei cât și pentru unii bărbați vestimentația reprezintă un stil de viață. Unii oameni pun foarte mult accent pe calitatea hainelor. Pe o piață dominată de produse aduse din China, rar mai găsești și produse de calitate, create de desingn-eri profesioniști. Pe piață găsești calitatea slabă a unor produse  falsificate şi etichetate ca fiind de lux, gen Dolce & Gabana, Tommy Hilfiger, Versace, Hugo Boss, Hermes, Trussardi, motiv pentru care comercianții încasează de 10 ori valoarea lor. Aceste produse sunt în primul rând foarte periculoase pentru sănătate, cauzând boli respiratorii și boli de piele, datorită țesăturilor ce au în componența lor un conținut ridicat de formaldehidă. La ora actuală, goana după hainele de calitate sau de firmă, reprezintă o problemă cu care se confruntă multă lume. Brand-urile românesti de valoare au showroom-uri in capitalele modei iar in ţară aproape că nu mai există decat capete de serie. In România este raiul importatorilor, de la brandurile cele mai cunoscute până la cele mai ieftine chinezării. Mai nou, “Brandul” îl întâlnești la tot pasul și cam prin toate butique-urile, bineînțeles vorbim despre făcături care sunt reproduse cu sigla celebrei case de modă. Și dacă am găsit vestimentația a trebuit să caut și mai ales să găsesc  şi o poșetă sau accesorii de bună calitate, care să se asorteze ținutei mele. Foarte greu am găsit ceva care să mi se potrivească.  Accesoriile sunt și ele reproduse în masă. Găsești la tot pasul, orice model de geantă având sigla marelui brand. De fapt este o făcătură etichetată cu marca de lux. Ca să faci diferența dintre o poșetă originală de una falsă, trebuie să știi să o recunoști. În primul rând trebuie să ai în vedere furniturile, care sunt accesorii metalice și pe care le găsești în interiorul poşetei. De asemenea, detalii de genul: mici brelocuri metalice agăţate la exterior și etichete cusute la interiorul sau la exteriorul genţii, având ştanţate pe ele emblema grafică a brandului respectiv. La genţile contra-făcute, furniturile oxidează repede, căpătând un aspect patinat, negricios sau pătat, iar la contactul cu transpiraţia mâinilor acestea rămân pătate, ceea ce la o geantă originală acest lucru nu se poate întâmpla. Trebuie să ai în vedere şi alte aspecte precum emblemele din piele, care la o geantă originală sunt sigilate pe margini cu ceară specială.

O casă de modă niciodată nu va vinde o geantă fără săculeţul protectiv cu emblema grafică a designer-ului. Geanta originală trebuie să fie însoţită de instrucţiunile de folosire şi certificatul de autenticitate, reprezentând garanția că geanta este un produs original şi nu unul contrafăcut. În cazul genţilor de calitate excelentă, acestea sunt ambalate într-o cutie de carton, de asemeni cu grafica designer-ului.

Dacă ai decis că vrei să te îmbraci calitativ, însă nu știi cum să recunoști o haină originală de una falsă, atunci trebuie să ții cont în primul rând de textura materialului. Un brand întotdeauna crează produse din materiale naturale, calitative, fine la atingere, ceea ce face diferența între un produs de genul acesta și unul fals, care la atingere nu prezintă finețe, aceasta însemnând că materialul este sintetic și nu unul natural, de calitate. Cusăturile hainelor originale sunt fine iar culorile aței se identifică perfect cu materialul, iar la falsuri cusăturile sunt strâmbe și diferă ca nuanță. Etichetele sunt poziționate perfect și în locuri bine stabilite, iar la produsele falsificate acestea sunt cusute strâmb și puse la nimereală.

Moda reprezintă un brand și un stil, iar tu trebuie să ai stilul tău, să fii altfel decât ceilalți. Dincolo de brand și de stil, fii feminină și învață să te pui în valoare.

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.