Silueta

 Despre alimentatia sportivilor

Stabilirea regimului alimentar pentru un sportiv este un lucru complex, important si obligatoriu, necesar pentru obtinerea performantei dorite fara a pierde nimic din starea de sanatate.

Exista cateva lucruri interesante dupa parerea mea, peste care nu putem trece pentru a intelege mai bine principiile care stau la baza intocmirii regimului alimentar pentru persoanele care depun eforuri considerabile fizice.

Pentru realizarea unui efort muscular intens este nevoie de o bogata vascularizatie a organelor interne solicitate pe perioada eforului intens. Pentru ca adaptarea organismului la programul de antrenament se face treptat, tot asa trebuie facuta si adaptarea la un regim alimentar modificat.

Un factor important pe care toti sportivii il iau in considerare este si clima locului unde are loc competitia. Daca aceasta difera mult atunci eforturile vor fi si mai intense. Desi pare un lucru banal, conditiile climaterice necesita un consum mare de energie care trebuie inclus in regimul alimentar zilnic. Intotdeauna conditiile climaterice trebuiesc cunoscute bine cu mult timp in urma pentru a putea incepe pregatirea si pentru a putea modifica in mod eficient si alimentatia necesara eforurilor intense.

Putina lume stie, de asemenea, ca sportivii nu efectueaza exercitiile fizice intense pe baza rezervelor alimentare recente. Eforturile intense se realizeaza mai ales pe seama rezervelor facute de corpul nostru cu mult timp inainte.

Ultima observatie care trebuie luata in calcul, este aceea ca fiecare persoana are coeficientul de asimilare al alimentelor diferit fata de orice alta persoana. In concluzie, nu se poate concepe folosirea unui regim alimentar standard care sa asigure un maxim de randament pentru toti sportivii. Orice regim alimentar, inclusiv cel dedicat (mai ales) sportivilor trebuie adaptat la caracteristicile fiecarui organism in parte.

Exista trei mari perioade in alcatuirea regimului alimentar al unui sportiv : perioada pregatitoare, perioada de intreceri si perioada de refacere si odihna.  Fiecare perioada este diferita si necesita un regim alimentar diferentiat.

Conceperea alimentatiei adecvate fiecarei etape in parte nu este un lucru simplu. Cu toate acestea, exista nutritionisti care pot face acest lucru fara un efort prea mare.

In afara acestor informatii cheie, mai sunt necesare cateva lucruri referitoare la  felul in care sunt clasificate alimentele conform metodei piramidei alimentelor.

Piramida alimentelor contine 6 grupe distincte de alimente. Alimentele situate la baza piramidei trebuiesc consumate in cantitati mai mari decat cele situate la nivelul varfului sau.

Prima grupa (varful piramidei) este formata din grasimi si dulciuri. A doua grupa este formata din carne iar a treia grupa este formata din lapte si produse lactate. Urmatorul nivel este nivelul fructelor (grupa 4) si dupa acesta urmeaza nivelul legumelor (grupa 5). Ultima grupa (6) este situata  spre baza piramidei si este formata din alimente care contin amidon.

Masa unui sportiv contine in general alimente din grupa 1 (2/3 din portia zilnica) si alimente din grupa 2 (1/3 din portia zilnica). Combinarea acestor doua categorii de alimente ofera o cantitate de energie considerabila care poate sustine efortul mare pe care il fac spotivii atat in timpul competitiilor cat si in perioadele de pregatire intensa.

De ce atat de multe glucide ? Pentru ca un aport crescut de astfel de nutrienti va conserva intotdeauna glicogenul muscular necesar realizarii efortului fizic intens.

De ce proteine ? Pentru ca sunt foarte necesare pentru refacerea tesuturilor suprasolicitate de efort.

Si in cazul acesta fara o buna hidratare nu vom obtine niciodata nimic ! Spre exemplu, pierderea unui procent de numai 2% din cantitatea de lichide pe care o detine organismul uman determina scaderea capacitatii aerobe de efort cu 10-15%. Pe de alta parte, cand organismul este deshidratat apare inevitabil fenomenul de oboseala. Din cauza efortului sustinut, organismul va consuma foarte multa apa si se va pierde in plus si prin transpiratii. Pentru fiecare kilogram pierdut pe perioada antrenamentelor sau in timpul competitiilor sportive necesarul de apa pentru recuperarea starii de hidratare optima este de 1,5 litri. O solutie de hidratare optima este formata din glucoza in procent de 6% (sucuri de fructe indulcite cu miere de albine), minerale si aminoacizi.

Trebuie sa nu uitam ca setea nu este un indicator bun pentru starea de hidratare a corpului nostru. Altfel spus, daca nu ne este sete nu inseamna ca suntem hidratati la un nivel optim ! Este o capcana care trebuie evitata de fiecare dintre noi precum si de sportivi, mai ales in situatiile in care se urmareste obtinerea unor performante bune.

Toate aceste lucruri interesante prezentate foarte succint astazi au avut un scop anume. Dupa cum am vazut, o viata sanatoasa fara exercitii fizice nu exista ! Acelasi lucru se poate spune si despre dietele speciale indicate pentru recuperarea starii de sanatate si mai ales pentru eliminarea kilogramelor in plus care intotdeauna ne incomodeaza in tot ceea ce facem. Ca sa nu mai vorbesc despre cei care sufera de obezitate ! Includerea exercitiilor fizice realizate in mod sustinut si repetat implica si modificarea alimentatiei in mod corespunzator. Persoanele pe care le consiliez in cadrul centrului de sanatate Holistk beneficiaza pe langa evaluare biofeedback si de consultanta nutritionala si antrenament cu personal trainer. De aceea este foarte important ca inainte de a ne suprasolicita organismul sa « scanam » starea de sanatate si sa stim ce tip de sport si alimente ni se potrivesc cel mai bine

De asemenea, este bine sa stim ca lipsurile alimentare sunt la fel de nocive ca si surplusurile ! Daca vom consuma zilnic mult din energia noastra, va trebui sa stim cum sa facem ca acest lucru sa nu dauneze deloc starii noastre de sanatate.

Marilena Oprișanu

In mijlocul acestor randuri bantuite ti-aduc in suflet o taina a gandurilor mele.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.marilenaoprisanu.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.marilenaoprisanu.ro” si link catre www.marilenaoprisanu.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.