Dacă ai experimentat un eşec în grădina ta cu flori sau ţi s-au ofilit trandafirii primiţi la prima întâlnire cu iubirea vieţii, află că nu eşti singura. Iar ca să te mai consolezi, te asigur că şi grădinarii experimentaţi mai fac greşeli care rezultă din nerăbdare şi emoţie.
De multe ori când proiectam casa vieţii sau vacanţa ideală, ne-o imaginam inconjurată de flori pentru că acest tablou reprezintă în mintea noastră armonie, echilibru şi bunăstare.
Mi s-a întâmplat de multe ori să cumpăr o plantă doar pentru că îmi placea cum arata fără să ştiu dacă ar rezista într-un apartament de bloc. Ajunsă acasă, o îngrijeam cu toată dragostea, dar din nefericire se usca şi murea. A trecut ceva timp, si am risipit mult timp si energie până să înteleg care erau motivele reale pentru care îmi mureau florile.
Pentru a creşte în bune condiţii şi pentru a se menţine vie, o plantă are nevoie de un anumit climat: lumină, apă, pământ bun, uneori trebuie stropită cu substanţe hrănitoare pentru a suplimenta nevoia de vitamine. Nu poţi să cumperi o plantă, o aşezi la geam, o uzi din când în când şi să te aştepţi ca ea să crească şi să se menţină. Fiecare plantă are nevoile ei specifice. Necunoscând aceste nevoi nu faci decât să o omori din neştiinţă, indiferent cât de mult ai iubi-o. Cu florile trebuie să vorbeşti, să le lauzi, să le alinţi şi să le uzi. Florile cresc cu multa dragoste, însă nu e deajuns.
Înainte de a cumpăra o floare de apartament, documentează-te pentru a nu risca şi a nu-i face rău. După ce te-ai informat îndeajuns o poţi cumpăra, dacă ştii că poţi avea grijă de ea. Floarea e ca un copil gingaş de care trebuie să ai grijă. Dacă ai neglijat-o ea suferă şi moare. Cel mai indicat ar fi să cumperi flori care se adaptează uşor în mediul apartamentului tău.
Pentru a avea plante cât mai frumoase şi sănătoase, acestea necesită atentie si pasiune. Trebuie să înlături florile şi frunzele uscate, să tai crenguţele care n-au crescut frumos sau care incomodează, să ştergi din când în când frunzele de praf, pentru că şi plantele respiră, să faci tăieri pentru stimularea înfloririi şi a ramificării, să le cureţi de eventualii dăunători şi să le fertilizezi cu pământ bun. Plantele cu decoraţiuni florale au nevoie de mai multă lumină decât plantele cu decoraţiuni tip frunzăriş care au nevoie de mai puţină lumină.
De multe ori florile pe care le cumperi sunt importate din alte țări și foarte puține sunt aduse de la cultivatorii români. Acest lucru înseamnă că florile au avut de parcurs un drum lung până să ajungă la magazinul cu specific floral. Există cercetări care atestă faptul că plantele au nevoie de afecțiune și îngrijire iar în cursul transportului acesta lung, florile au avut de suferit din această pricină. În serele în care au fost cultivate au existat anumite condiții de temperatură, umiditate, lumină etc. Toate acestea se schimbă în momentul în care ele ajung în casa ta, plantele suferind un soc din cauza diferențelor de mediu. Este știut faptul că florile de dimensiuni mari sunt așezate în colțuri ale încăperilor unde lumina naturală ajunge mai greu. Aceasta este cea mai frecventă greșeală, deoarece plantele se ofilesc treptat din lipsă de lumină, pentru ele însemnând de multe ori viața. A doua greșeală este aceea că de obicei plantele sunt udate toate în același timp și în aceeași zi din săptămână. Florile se udă în funcție de rădăcinile pe care le au și de specificul ei. Dacă o plantă are rădăcina mai groasă atunci are nevoie de mai multă apă, dacă rădăcina este firavă cum este cazul cactusilor, atunci acestea trebuie udate foarte rar, deoarece aceste plante sunt suculente și nu agrează tratamentul cu apă. În general, trebuie să uzi florile numai în momentul în care pământul vegetal este uscat și crăpat, iar în momentul tatonării cu degetele nu se simte umezeala. In realitate, ele au nevoie doar de atentie si pasiune la fel ca toate fiintele vii de care ne inconjuram. A avea in grija un animal sau o planta inseamna o responsabilitate iar daca nu reusesti sa-ti asumi o astfel de responsabilitate, cu siguranta nu ai avea nici rabdarea si grija pentru un copil. Dacă reuşeşti să „comunici” cu plantele pe care le ai în grijă, acestea vor supraviețui mulți ani iar tu te vei bucura de frumusețea lor o lungă perioadă de timp.