Sfaturi și trucuri
Ești femeie! Însă nu te simți împlinită ca femeie. Îți dorești un copil, dar gândul la schimbările fiziologice și la durererile pe care le vei suferi în momentul nașterii, nu-ți dau pace. Oricât de mult ți-ai dori să-ți păstrezi silueta și formele fizice după naștere, ştii că nu vei reuși. Pentru acest lucru ai nevoie de o dietă sănătoasă și de un psiholog, care te va îndruma cu calm și răbdare să demolezi toate aspectele negative care nu-ți dau pace. Revenirea la forma de dinainte de a fi rămas însărcinată se realizează în timp, cu perseverență și cu multă voință.
După ce ai născut, ai devenit o prospătă mămică și din acel moment vei începe să alăptezi. Acum va trebui să produci hrană și pentru bebelușul tău. Din acest moment trebuie să consumi cantități de alimente adecvate pentru menținerea nivelul de energie și pentru a produce laptele matern, bun calitativ și nutritiv pentru sănătatea copilului tău.
Pentru a te menține în formă și pentru a nu-ți crește masa de grăsime, îți recomand o alimentație bazată pe legume, fructe, cereale integrale şi pseudocereale, carne slabă şi peşte.
O combinație de legume, spre exemplu ardei, castravete, roșii, dovlecel, dar care să nu depășească 75 g pentru fiecare legumă, iar ca gustare 150 g de fructe conservate sau crude, spre exemplu o prună, un măr, o banană. 80 g de piept de curcan sau 100 g de peste gătit așa cum îți place, un chefir sau o ceașcă de lapte vegetal, toate acestea consumate într-o zi, te vor ține într-o formă maximă atât fizic cât și mental. Să nu faci greșeala de a consuma preparate gen fast-food. Acestea sunt bogate în special în grăsimi hidrogenate, ceea ce va dăuna sănătății organismului tău. De asemenea nu uita să te hidratezi adecvat. Dacă vei consuma cafea, aceasta va trece prin laptele matern pe care îl consumă copilul si îi va produce agitație. În niciun caz să nu consumi alcool sau droguri, deoarece acestea pot afecta sănătatea copilului.
Sarcina consumă până la secătuire fierul din organism, mineral foarte important. De aceea trebuie să consumi alimente bogate în fier. Consumă băuturi calde pe bază de cacao organică, aceasta având un conținut bogat în fier. Despre spanac se știe că are un conținut bogat de fier și poate fi consumat sub formă de salată sau sub formă de preparat. Aportul de substanțe nutritive de care organismul tău are nevoie după naștere, va fi realizat cu ajutorul unei alimentații sănătoase și bogate în vitamine.
În primele săptămâni de după naștere, te vei simți obosită și copleșită. Pentru a elimina aceste stări, trebuie să descoperi un mod de viață eficient atât pentru tine cât și pentru bebelușul tău, printr-o gestionare a atribuțiilor ce îți revin.
În primul rând trebuie să te odihnești ori de câte ori ai ocazia, spre exemplu atunci când copilul tău doarme, te poţi aşeza şi tu în pat să dormi puţin. În al doilea rând, trebuie să consumi suplimentar o cantitate suficientă de vitamine și minerale, pentru a întregi elementele nutriționale secătuite, din organismul tău. Alimentația trebuie să fie cât mai simplă, pentru a nu fi nevoită să stai în bucătărie la gătit. Ai nevoie de odihnă și relaxare. Este posibil ca în primele zile de după naștere, să te simți tristă și nervoasă, iritată, să ai așa numita depresie postnatală. Nu trebuie să te îngrijoreze și să crezi că suferi de vreo boală gravă, acest lucru se datorează hormonilor și a lipsei de somn. Dacă te simți practic epuizată, atunci ar trebui să stai de vorbă cu cineva și să lași copilul în grija tatălui sau a unei persoane foarte apropiate iar tu să desfășori o activitate care te satisface pe deplin. Însă dacă starea persistă mai mult de 10-15 zile, trebuie să mergi la un medic neaparat. Majoritatea mămicilor se confruntă cu stări de neliniște, de așteptare încordată, de respirație greoaie, acesta este un semn de anxietate, stări ce sunt normale pentru noua mămică, însă nu trebuie să evolueze mai mult de atât, deoarece aceasta își va pune amprenta pe sănătatea ta. Indicat ar fi să faci exerciții fizice, care îți vor aduce silueta inapoi și te vor face să te simți mai energică. Acestea nu trebuie făcute în exces, ci maxim 20-30 de minute pe zi.
Trebuie să începi cu exerciții ușoare și treptat să treci la o gimnastică mai intensivă. Îți recomand exerciții de tonifiere a musculaturii abdominale.
Organismul tău a suferit modificări în timpul nașterii și acum e cazul să revină la o formă normală. Pentru a nu te simți izolată, plimbă-te împeună cu copilul prin parc sau în locurile care îți plac.
Nu lua medicamente dacă nu e cazul și dacă nu ți-a recomandat medicul.
Dacă totuși ai nevoie de acel medicament, mergi la medic și spune-i că ești proaspătă mămică și alăptezi. Medicul îți va indica tratamentul adecvat.
Aspectul fizic este foarte important pentru o femeie care a născut de curând.
Pentru a arăta bine, mergi la stilist, aranjează-ți părul, îmbracă-te într-o ținută care te avantajează, fii tânără, nu trebuie să arăți răpusă de oboseală și copleșită de faptul că esti mamă. Trebuie să arăți cât esti de fericită că ai devenit mamă și chipul tău să radieze.
Articol publicat si in bebelu.ro