In literatura medicala de specialitate digestia este definita ca fiind totalitatea fenomenelor care asigura transformarea, transportul si absorbtia substantelor alimentare pentru asimilarea lor de catre organism.
Oricine isi poate da seama cat de important este acest proces care transforma zilnic alimentele in compusi necesari functionarii corpului nostru! Pentru ca ar fi prea mult daca am discuta despre tot procesul digestiei intr-un singur articol, propun sa dicutam doar despre enzimele digestiei. Scopul alegerii unui astfel de subiect este descoperirea complexitatii mecanismul alimentarii cu nutrienti si rolul enzimelor in acest sens.
In literatura medicala moderna, procesul digestiei este clasificat dupa locul de geneza al enzimelor in digestie autolitica (sub actiunea enzimelor continute de alimentele ingerate), digestie simbiotica (sub actiunea microflorei intestinale) si digestie proprie (sub actiunea enzimelor tractului gastrointestinal).
In functie de locul unde are loc hidroliza alimentelor, digestia mai poate fi cavitara (in cavitatile tractului digestiv) si parietala (intracelulara, in vacuolele digestive sub actiunea enzimelor lizozomale ale enterocitelor precum si membranara, sub actiunea enzimelor absorbite pe suprafata membranelor enterocitelor).
Enzimele salivare implicate in procesul digestiei sunt urmatoarele: alfa-amilaza sau ptialina care hidrolizeaza amidonul in dextrine, lipaza salivara (activa numai la nou-nascuti pentru a hidroliza grasimile laptelui), lizozima care are rol bactericid ce distruge capsula microbilor si kalikreina (enzima proteolitica).
In sucul gastric sunt prezente enzime precum pepsinogenul (rol de scindare a proteinelor), catepsina care hidrolizeaza proteinele la sugari, labfermentul (produce coagularea laptelui), lipaza gastrica ( actioneaza asupra trigliceridelor la copii), gelatinaza (scindeaza gelatina) si lizozimul care lizeaza glucidele.
La nivelul pancreasului actioneaza enzime precum tripsina cu rol in hidroliza proteinelor, chemotripsina cu rol de hidroliza a legaturilor peptidice, carboxipeptidaza care scurteaza polipeptidele cu un aminoacid numai, colagenaza care intervine asupra colagenului si elastaza care are tot actiune asupra legaturilor peptidice ale aminoacizilor.
Toate aceste enzime pancreatice amintite mai sus fac parte din grupul enzimelor proteolitice. Tot la nivelul pancreasului mai avem insa si enzime glicolitice precum amilaza pancreatica ce scindeaza amidonul, glicogenul si alti compusi glucidici cu exceptia glucozei precum si enzime lipolitice cum ar fi lipaza pancreatica, colesterolesteraza si fosfolipaza care desprinde acizii grasi in fosfolipide.
Enzimele sucului digestiv sunt aminopeptidazele, dipeptidazele, enterokinaza, zaharaza, maltaza, lactaza si lipaza intestinala.
Acest arsenal complex enzimatic incepe sa functioneze inca de la inceputul procesului de alimentare! Prin urmare, este mai usor de inteles acum de ce este bine sa consumam cu moderatie alimente complexe si toxice precum carnea, zaharul si grasimile animale. „Odihna organismului” care se transforma in timp in cresterea duratei de viata si a confortului personal se poate obtine, dupa cum stim deja, introducand in alimentatie cat mai multe legume si fructe proaspete, cat mai multe proteine vegetale care se digera mai usor si sunt mai putin toxice dar si hidratandu-ne cat mai bine! Din pacate, pe masura ce inaintam in varsta, o parte din enzimele digestive se distrug din cauza obisnuintelor alimentare inadecvate. Este important sa stim cu ce enzime „defilam” si ce dieta ni se potriveste ca sa prevenim anumite boli. In cadrul unei evaluari biofeedback se pot identifica dezechilibre enzimatice si dificultati in metabolismul: zaharozei, fructozei, lactozei, a glutenului etc. Aceasta metoda de evaluare este non invaziva si vine in intampinarea persoanelor care vor sa inteleaga mesajele pe care le transmite corpul. Daca vi s-a intamplat sa aveti un disconfort repetat dupa mese, este indicat sa incepeti o investigatie a tabloului enzimatic digestiv.
Odata investigat, veti sti sa alegeti o alimentatie usoara si cat mai naturala care sa va mentina in forma, iar arsenalul enzimatic al corpului sa ramana intact cat mai mult timp.
Spre final, pentru persoanele sanatoase care inca metabolizeaza nutrientii foarte bine, le recomand sa consume cat mai multe alimente crude, neprelucrate termic pentru a pastra cat mai bine complexul propriu de enzime ce se gaseste in ele. Daca le vom prelucra termic, enzimele din alimente se vor distruge si organismul nostru va „munci” mai mult.